piątek, 23 stycznia 2015

Sernik ROSA - przepis krok po kroku!


Hej!! Dziś przychodzę do Was z kolejnym przepisem. Tym razem jest to sernik, którym wszyscy się zachwycają. Wygląda kusząco, smakuje wyśmienicie... Masa serowa jest delikatna, mazista, pianka delikatna. Niebo w gębie! Przepis dostałam od mojej mamy, ale lekko go zmodyfikowałam...
Zapraszam.

Sernik Rosa
Składniki:
Ciasto:
1.5 szklanki mąki
0,75 szklanki cukru
0,5 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka - u mnie "Mój ulubiony" z Wielunia.
2 jajka
5 żółtek
0,75 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe lub śmietankowe - u mnie jeden budyń i 40g mąki ziemniaczanej
500-600ml mleka
0,5 szklanki oleju
Piana z białek:
8 białek
0,75 szklanki cukru


Ciasto: Margarynę posiekać, dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz żółtka i zagnieść gładkie, zwarte ciasto. 
Kulę zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na czas przygotowania masy serowej.*
Ciasto rozwałkować na wielkość blaszki lub zetrzeć na tarce i dłońmi wyrównać. 

* Nie trzeba wkładać do zamrażarki, można od razu wyłożyć na blachę. 
Mi lepiej ściera się ochłodzone ciasto.


Masa serowa: Ubić jajka z żółtkami i cukrem oraz cukrem wanilinowym. Kiedy nie czuć już ziarenek cukru dodawać po łyżce sera i dalej miksować. Do zmiksowanego sera dodać proszek budyniowy*. Następnie mleko, a na końcu olej. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. 
Masa będzie rzadka, ale tak ma być**.
Masę serową przelewamy na przygotowany wcześniej spód. 
Pieczemy 50-55 minut w 180*C (z termoobiegiem przy 160*C).

* ja za późno zorientowałam się, że mam tylko jeden budyń, dlatego poratowałam się mąką ziemniaczaną.
** Masę serową można przygotować dzień wcześniej lub włożyć na godzinę do lodówki, wtedy troszkę zgęstnieje, ale wg mnie nie jest to konieczne.

 Piana z białek: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę przez ok. 8-10 minut.
Pianę przekładamy na upieczony, gorący sernik. 
Ciasto wstawić ponownie do piekarnika na 5 minut na 160*C - ustawiając grzanie tylko na spód.
Następnie piec jeszcze przez 5-10 min minut z grzałkami na górę i dół przy 160*C
 (z termoobiegiem 140*C).

WAŻNE: Piana musi być tylko lekko zrumieniona. 
Na zbyt spieczonej pianie nie pojawią się kropelki rosy. 

Sernik studzić przez ok. 30 minut w uchylonym piekarniku. 
Następnie wyjąć i całkowicie ostudzić.
Przechowywać w lodówce. 

Smacznego!!!


Jeśli zdecydujecie się na skorzystanie z przepisu dajcie mi znać w komentarzu i podzielcie się efektami!!! :))))

18 komentarzy:

  1. Serniczek mniam dzięki za przepis napewno wypróbuje :) ps ser z Wielunia omg z mojej miejscowości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo go lubię :) Robię wg przepisu do Termimixa i wychodzi identyczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam Termimixa :), ale tradycyjną metodą też wychodzi świetnie :D

      Usuń
  3. Podany na talerzyku wygląda nieziemsko :D Aż szkoda go zjadać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację! Ale jak spróbujesz to nie żałujesz :D

      Usuń
  4. Mniaaam ^^ Ale ze mnie marny kucharz jest :/

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam kiedyś, ale dla mnie za mało "serowy". Lubię jak masa serowa to rzeczywiście sam zbity, wilgotny, ciężki twaróg...
    Ale przypadnie do gustu zwolennikom lekkich serników :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My lubimy serniki na zimno i lekkie serniczki. Takie zwykłe, typowo polskie, ciężkie serniki są dla nas za suche

      Usuń
    2. O nie! Niemożliwe... One własnie są takie ciężkie od wody, wilgotne...
      A próbowałaś z ziemniakami? On jest bardzo serowy, a jednocześnie bardzo wilgotny...

      Usuń
  6. Sernik z ziemniakami ? ;o
    Właśnie od dziś postanowiliśmy spróbować po raz X jeść zdrowo, a więc serniczki muszą pocczekać :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ co Ty mówisz... Sernik to samo białko...do tego ziemniaczki, więc zdrowe warzywa :D:D

      Jakby się Wam odwidziało, to zapraszam do siebie po przepis:
      http://kempkowo.blogspot.com/2014/02/sernik-z-ziemniakami.html
      (Mam nadzieję, że to nie jest nachalna reklama :D)

      Usuń
  7. Hello, very useful products you have share here, Thank You.
    Retinol Face Cream UK

    OdpowiedzUsuń

Na wszelkie pytania odpowiem pod postem.
Dziękuję za wyrażenie swojej opinii :)