Ten przepis znalazłam chyba z rok temu, gdzieś w internecie. Do tej pory robiłam to ciasto 3 razy i 3 razy wyszło dobre, nie za słodkie, lekko mokre i pyszne :). A przede wszystkim czas wykonania to max 15 minut plus 40 min pieczenia, więc nic tylko robić :P . No to jak ? jesteście ciekawe ? :)
Ciasto jogurtowe z owocami
Składniki:
3 całe jajka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 mały kubek jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oliwy/oleju
2 szklanki mąki
1/2 proszku do pieczenia
owoce (u mnie truskawki i/lub jagody)
cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
Bardzo skomplikowany... a mianowicie wszystkie składniki mieszamy mikserem :).
Ja zaczynam od białek - ubijam je na sztywno. Następnie dodaję cukier i cukier waniliowy. Później dorzucam żółtka. I wszystko po kolei ;). Ciasto wylewam na blaszkę natłuszczoną margaryną i posypaną kaszą manną. Na wierzch układam owoce.
Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 40 minut.
Dzisiaj na moim stolę gości się ciasto z świeżymi truskawkami i mrożonymi jagodami.
Skusicie się ?
jeśli skorzystacie z tego przepisu dajcie znać w komentarzu :).
widać, że pychotka ;)
OdpowiedzUsuńOjej dla w mojej kuchence nie wychodzą takie smakołyki ;( ostatnio jak zrobiłam wyszedł mi zakalec :(
OdpowiedzUsuńmniam pyszne
OdpowiedzUsuńmniam
OdpowiedzUsuńmnie zawsze owoce opadają na dół :/
OdpowiedzUsuńOwoce nie opadną na dół gdy obtoczysz je w mące przed wyłożeniem na ciasto ;)
UsuńZawsze uwielbiałam taki placek, ale u mnie zawsze więcej owoców tata dawał przez co było jeszcze wilgotniejsze i był pretekst żeby je szybko zjeść bo wtedy by bardzo odwilgło gdyby poleżało ze 2 dni :D :D
OdpowiedzUsuńMniam, ale pysznie to wygląda! ;) Mmm! Buziaki, zapraszam na nowy wpis ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda genialnie :) A wiec jutro albo w sobotę biorę się za zrobienie takiego ciasta i zobaczymy jak mi wyjdzie :) . Jak coś dam ci znać o osobach poszkodowanych z powodu zjedzenia owego ciasta owocowego ;D
OdpowiedzUsuńWłaśnie zajadam się ciastem z truskawkami, pychotka ;)!
OdpowiedzUsuńłatwizna, a jakie pyszności :)
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować zrobić :D
dzisiaj ciasto chodzi za mną cały dzień!!
OdpowiedzUsuńapetyczne mniam, bym zjadła :(
Ja właśnie piekę! Siedzi już lekko ponad 40minut, ale na gotowe nie wygląda.. i nie wiem czy wyciągać, czy nie.. włączyłam teraz piekarnik na samą górę, bo to ona wyglądała na niedopieczoną. Teraz zaczyna się podnosić. Nie wiem czy coś źle zrobiłam, może zakaleć wyjdzie..
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło:) jednak trzymałam w piekarniku 70minut, po 40 było zdecydowanie niegotowe. Jednak bardzo dobre, prawie cała blacha już poszła:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że wyszło i że smakowało :). Ja ostatnio trzymałam ok. 50 min, ale to dlatego, że nie przypilnowałam i spadła temperatura w piekarniku.
Usuńwłaśnie je wsadziłam do piekarnika... napiszę jak będzie gotowe, chociaż prawdopodobnie go nawet nie spróbuję, bo to na jubileusz :P
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo łatwy przepis, aż muszę zrobić ;p Male pytanie, a właściwie to dwa - czy mrożone owoce rozmrażasz czy dodajesz zamrożone, i drugie pytanie - na jaka wielkość blachy ten przepis
OdpowiedzUsuńno własnie jaka wielkość blachy bo mi kompletnie nie wyrósł :(
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, warto wypróbować. Ja nie piekę zbyt często a jeśli już, najczęściej są to muffinki. Mój ulubiony przepis to https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/
OdpowiedzUsuńZawsze się udają, są banalnie proste w wykonaniu i przepyszne, smakują całej mojej rodzinie. Serdecznie polecam!