W pierwszym poście pisałam, że lubię "bawić" się w kuchni. Do tej pory nie pokazałam nic co by na to wskazywało. Także dziś chciałabym zaprezentować Wam przepyszne drożdżówki fantazyjne z przepisu Arabeski Waniliowej - świetny blog, polecam :).
Robiłam je jaaakiś czas temu, ale z racji tego, że posiadam ich zdjęcie chciałam się z Wami nimi podzielić ;).
Drożdżówki fantazyjne
Składniki na 15 sztuk:
- 500 g mąki
- 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
- 70 g cukru
- 260 g mleka
- 1 jajko
- 50 g masła
- 1 łyżeczka soli Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania
- nadzienie - co kto lubi :) [u mnie marmolada różana]
Piec w temp. 200 st.C. przez około 20 minut.
Smakowały każdemu kto je próbował, a ja byłam z siebie dumna :D.
Przepis godny polecenia :).
Drożdżówki fantazyjne
Składniki na 15 sztuk:
- 500 g mąki
- 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
- 70 g cukru
- 260 g mleka
- 1 jajko
- 50 g masła
- 1 łyżeczka soli Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania
- nadzienie - co kto lubi :) [u mnie marmolada różana]
1. Mąkę i cukier wsypać do miski , na środku zrobić dołek , wlać ciepłe mleko i wsypać drożdże. Odstawić na kilka minut , aż drożdże zaczną "bąbelkować".
2. Następnie dodać pozostałe składniki (oprócz masła) i dobrze wyrobić.
3. Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia , wlać rozpuszczone (ostudzone) masło i znowu dobrze wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny.
4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę , odgazować , złożyć 3-4 razy , uformować kulę i odłożyć na 30 minut. Następnie podzielić na 15 kawałków (o wadze ok. 60 g każdy) , uformować kulki i zostawić na 25 minut.
5. Każdą kulkę rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 10x14 cm. W górnej części położyć 1 łyżkę nadzienia (lekko rozsmarowując na boki) , a dolną ponacinać w "grzebień". Na blogu Arabeski możecie zobaczyć jak formować bułeczki klik.
4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę , odgazować , złożyć 3-4 razy , uformować kulę i odłożyć na 30 minut. Następnie podzielić na 15 kawałków (o wadze ok. 60 g każdy) , uformować kulki i zostawić na 25 minut.
5. Każdą kulkę rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 10x14 cm. W górnej części położyć 1 łyżkę nadzienia (lekko rozsmarowując na boki) , a dolną ponacinać w "grzebień". Na blogu Arabeski możecie zobaczyć jak formować bułeczki klik.
6. Tak przygotowane drożdżówki poukładać na blasze wyłożonej pergaminem , przykryć i odstawić na około 45 minut do wyrośnięcia. Tuż przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temp. 200 st.C. przez około 20 minut.
Smakowały każdemu kto je próbował, a ja byłam z siebie dumna :D.
Przepis godny polecenia :).
wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńzostałaś oTAGowana: http://poczatkujaca.blogspot.com/2011/05/zostaam-otagowana-d.html
Ooo coś dla mnie:D:D wypróbuję:D
OdpowiedzUsuńWygląda mega smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńale pyszności!! :)
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńmuszę przyznać, że masz piękne pazurki i pięknie je malujesz! :)
wyglądają smakowicie :D
OdpowiedzUsuńmoże spróbuję, bo wydaje mi się, że chyba są łatwe do zrobienia ;)
OdpowiedzUsuńale muszą być pyszne
OdpowiedzUsuńOch, ja na diecie, a Ty takie smakołyki pokazujesz:P Niedobra ;)
OdpowiedzUsuńoch ale pysznie wyglądają te drożdżóweczki ;))
OdpowiedzUsuńsayyoudontloveme.blogspot.com